Ohita navigaatio

Clasicos españoles

Clasicos españoles

Muutama ruokalistamme espanjalainen klassikko:

Gambas pil pil – valkosipulissa ja chilissä keittyvät ravut
Monet Espanjan alueet väittävät keksineensä tämän herkullisen katkarapuruuan, joka on keitetty kuumassa, valkosipulisessa kastikkeessa, mutta olipa se peräisin Baskimaalta tai Andalusiasta, sitä löytyy kaikkialta Espanjasta. Termi ”pil pil” on varmasti baskilaista alkuperää, se on synonyymi öljyssä, valkosipulissa ja chilissä valmistetuille ruuille, mutta myös kuvastaa tekotapaa. Pil pil kuulostaa siltä, kun valkosipuli ja katkaravut kypsyvät kuumassa öljyssä. Se on myös termi, joka viittaa kaikkeen, mikä on kuumaa.

Paella- riisiruokien kuningatar
Paella oli alun perin maanviljelijöiden ja maatyöläisten ruokaa. Se tehtiin riisistä sekä kaikesta, mitä oli tarjolla riisipelloilla ja maaseudulla: tomaatteja, sipulia ja etanoita, papua…Paellaa syötiin perinteisesti suoraan pannulta, jossa se kypsennettiin jokaisen omalla puulusikallaan. Pikkuhiljaa, kun ”valencialainen riisi” yleistyi, paella-reseptejä mukautettiin ja uusia muunnelmia ilmestyi ja  erityyppiset merenelävät hiipivät resepteihin sukupolvien ajan.

 ”Paella” tai tarkemmin sanottuna ”la paella” on itse keittopannun nimi, ei ruokalajin nimi. Sana tulee vanhasta valencialaisesta kielestä ja sen juuret ovat luultavasti latinan kielestä ”patella”, joka tarkoittaa pannua.

On olemassa myös toinen romanttisempi  (jos vähemmän todennäköinen) teoria nimen alkuperästä jonka mukaan ruuan valmisti ensin rakastaja morsiamelleen ja että sana on turmeltunut sanasta ”para ella” (espanjaksi ”hänelle”). Kuten kaikissa myyteissä, tässäkin on pieni totuudenhie ja vaikka monet naiset tekevät edelleen perinteisesti ruoanlaittoa Espanjassa, paellan tekeminen jätetään yleensä miesten tehtäväksi.

Crema Catalana – espanjalainen klassikko jälkiruoka Kataloniasta
Se maustetaan sitruunan ja appelsiinin kuorella ja kanelilla. Ja päällystetään poltetulla ruokosokerilla.

Barcelonan makeiskillan mukaan crema catalanan juuret loivat Katalonian juutalaiset asukkaat. Makeisten ystävinä heidän sanotaan kehittäneen tämän vaniljakastikkeen käyttämällä maidon ja kananmunien yhdistelmää. Se on helppo jälkiruoka valmistaa ja tarjoilla kesän kuumina päivinä.

Toinen tarina kertoo, että Crema Catalanan alkuperä tulee luostarista, jossa nunnat valmistelivat vanukasta tärkeän piispan vierailua varten, mutta tämä muuttui nestemäiseksi, joten nunnat kaatavat siihen sokeria ja jättivät lusikat valmiiksi ikään kuin olisivatkin yrittäneet valmistaa tätä.

TERVETULOA HERKUTTELEMAAN!