Ohita navigaatio

Saludin historia | espanjalaisia herkkuja jo vuodesta 1974

Espanjalaisen kulttuurin uranuurtaja Suomessa 

Bodega Salud –ravintola perustettiin vuonna 1974 Tampereelle. Saludin perustaja Hannu Wiss oli työskennellyt nuorempana Teneriffalla, joten espanjalainen makumaailma ja tunnelma vetivät häntä puoleensa. Suosikkiannokset alkoivat hahmottua jo avajaistarjouksista: Häränpihvi El Toron hinta oli avajaisissa yhdeksän markkaa, ja Paella Catalina kahdeksan markkaa. 
Espanja oli 70-luvulla suomalaisille jonkin verran tuttu, mutta yhä kovin eksoottinen. Espanja ja Kanaria olivat ensimmäisiä matkakohteita, joissa suomalaiset oppivat lomailemaan. Niinpä moni halusi koti-Suomessakin nauttia tutuksi tulleista herkuista. Saludissa se onnistui. Osa tarveaineista lennätettiin ravintolaan suoraan Espanjasta – joskus chorizot ja jamon-kinkku lensi Tampereelle jopa tuttujen lentoemäntien matkalaukuissa. 
 
Espanjan suurlähetystön väki kävi koti-ikävissään Saludissa herkuttelemassa Helsingistä asti, kun laadukasta espanjalaista ruokaa oli saatavilla vain harvoissa paikoissa. Salud sai merkittävän kunnianosoituksen kymmenvuotisjuhliensa yhteydessä, kun Espanjan valtio luovutti ravintolalle Placa al Merito Turistico -kunnialaatan. Perusteluiden mukaan Salud oli tehnyt tunnetuksi espanjalaista gastronomiaa, maan ruokailutottumuksia ja -tapoja, alkuperäisiä raaka-aineita ja ruoanvalmistusmenetelmiä sekä espanjalaista musiikkia ja esinekulttuuria. Tampereen ensimmäinen tapas-baarikin avautui Saludiin ravintolan muuttaessa uusiin tiloihin 1996.

Pikkuravintola Saludissa alkusalaatit
tarjoiltiin pöytiin lautasella, kuten siihen aikaan kaikissa muissakin ravintoloissa. Floridanmatkalla 80-luvun puolivälissä ravintoloitsija näki elämänsä
ensimmäisen salaattipöydän ja ihastui.
Hannu mittaili, otti valokuvia ja kotiin
palattuaan teetti samanlaisen kylmäaltaan.

Palaute ravintoloitsijakollegoilta oli tyrmäävää: Hullu! Annat ihmisten itse ottaa vihanneksia! Ne on kalliita!
Mutta salaattipöytä tuli jäädäkseen, ja Saludin salaattipöytä jäi ihmisten mieliin runsaana ja herkullisena. Salaatinkastikkeita oli enimmillään kahdeksan erilaista. Saludin juustopöytä puolestaan esitteli tamperelaisille monia mahtavia, erikoisia espanjalaisjuustoja ja eksoottisia hedelmiä, joita Salud toi maahan itse – EU:n myötä sellainenkin oli mahdollista.

90-luvulla lama koetteli yrityksiä, ja erityisesti ravintola-alalla oli vaikeaa. Saludissa keksittiin, että kaikki mikä liikkuu, on syötävää. Kun riistan tuonti vapautui vuonna 1989, Salud alkoi tuoda maahan eksoottisia lihoja: biisonia, alligaattoria, emua, kengurua, gnuta, kilpikonnaa, kalkkarokäärmettä. Keittiössä kehiteltiin
reseptiikkaa ja ennakkoluulottomat asiakkaat pääsivät herkuttelemaan.

Rocky mountain oysters eli Kalliovuorten osterit saapuivat Saludin listalle Coloradosta.T arinan mukaan niitä tarjoiltiin Yhdysvalloissa idästä länteen vankkureillaan matkaa tehneille, jotka tilasivat ostereita ymmärtämättä, ettei niitä ollut saatavilla valtavan mantereen sisäosissa. Seuraavalla kerralla tarjolla oli Kalliovuorten ostereita – pässin kiveksiä! Saludin version eli testiculos del carneron nauttinut sai Saludista mukaansa kunniakirjan!

Mutta vaikka Saludin tarina sisältää vaikka mitä erikoisuuksia, Saludissa tärkeintä on ollut
aina taidokkaasti valmistettu, laadukas ruoka. Merkkinä siitä on Salud onkin yksi Suomen
vanhimpia Rôtisseur-kilpiravintoloita

Vanha Salud

Salud avattiin ensimmäisen kerran 6.10.1974. Tamperelainen ravintolamaisema oli tuolloin melko lailla erilainen kuin nykyään. Valtaosa ravintoloista oli SOK:n ja Arctian (eli Alkon) omistuksessa, eikä pieniä ravintoloita kaupungista löytynyt. Saludin kanssa samoihin aikoihin alkoi muutenkin
syntyä uusia pikkuravintoloita.

Yrittäjät eivät kokeneet kilpailevansa keskenään, vaan opettavansa yhdessä tamperelaisia syömään ravintolassa. Ravintolat esimerkiksi mainostivat lehdissä yhteisillä mainoksilla.
Alkuun Saludiin mahtui herkuttelemaan 28 asiakasta. Osoitteessa Otavalankatu 10 kävi tyytyväisiä ruokailijoita, ja ravintolaa päästiin laajentamaan – ensin 60-paikkaiseksi, sitten
85-paikkaiseksi ja kabinetti mukaan lukien Saludissa oli tilaa jopa sadalle herkuttelijalle.

Alkuvuosina Salud mainosti, ettei lounas varmasti mene pitkästi. ”Viettelevin aterian kanssa – ja muutenkin – tarjoamamme juoma on keskiolut.” Taustalla oli Suomen tiukka alkoholilaki. 80-luvulla Alko kevensi anniskeluohjeitaan ja lakimuutos vähensi byrokratiaa. Salud pyrki saamaan anniskeluoikeudet ja sai asiansa suosittelijoiksi useampia toimitusjohtajia, jotka halusivat tarjota vierailleen Saludin hyvien pihvien kanssa lasillisen viiniä. Ravintola sai rajoitetut B-oikeudet vuonna 1977, jolloin ruoan kanssa päästiin tarjoamaan olutta ja karahviviiniä. Vuonna1979 Salud sai täydet B-oikeudet, jolloin vaikkapa sherry-aperitiivin tarjoileminen tuli mahdolliseksi. A-oikeudet ravintola sai lopulta vuonna 1982. Vuonna 1996 Salud muutti nykyisiin tiloihin Tuomiokirkonkadulle. Asiakaspaikkoja on kabinetit mukaan lukien 270.
Tamperelaiset löysivät uuden osoitteen heti. Haipakkaa riitti!

Perustaja luopui Saludista alkuvuodesta 2014, ja ravintola päätyi NoHo Partnersin (tuolloin Restamaxin)
omistukseen. Se on yksi NoHo Partnersin suurimmista ja vanhimmista ravintoloista.

”Salud on Tampereen tunnetuin ja legendaarisin ravintola, joten on kunnia-asiamme pitää siitä huolta tulevaisuudessakin”, Saludia kommentoi NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.