Ohita navigaatio

Hannu Wiss | Saludin värikäs perustaja

Hannu Wiss | Saludin värikäs perustaja

Saludin perustaja keittiömestari Hannu Wiss eli Hanski tunnetaan värikkäänä persoonana. Hanski oli Saludia perustaessaan vuonna 1747 vain 29-vuotias ja oli siihen ikään mennessä ehtinyt työskennellä jo mm. Teneriffalla ja ruotsinlaivalla. Pohjaa riitti siis sekä ravintolan perustamiseen että mielipiteille. Kun toimittajat huomasivat, että Wissiltä saa nopeasti kärjekkäitä mielipiteitä, hänestä tuli suosittu kommentaattori ravintola-alan asioissa.

Hullut lausunnot olivat myös osa ravintolan markkinointia, keino saada näkyvyyttä. Wiss sai lehtijutuissa lukuisia enemmän ja vähemmän rakkaudella annettuja lempinimiä kuten rotissöörimestari, ravintolapersoona, Saludin Zarahustra, Mr. Suurisuu ja nimitettiinpä häntä jossain yhteydessä francolaiskuppiloitsijaksikin.

Hannu Wiss

Mutta menikö koskaan liian pitkälle?
No meni, ihan Hanskin itsensäkin mielestä. Tammikuussa 1984 kesken erään kiireisen lounasajan puhelin soi, ja toimittaja kyseli Wissin mielipidettä lounassetelin verotuksen nousemisesta. Wiss kuittasi, että lounasseteliedun poistumisen takana ovat kateelliset kommunistit, ja seuraavan päivän Hämeen Yhteistyön etusivu julisti Wissin lausuntoa: ”Kommunistit syökööt pihvinsä Moskovassa”. Tilanteen tyynnyttyä Hanski päätyi pahoittelemaan lausuntoaan. ”Pitäisi ajatella ennen kuin sanoo, ettei sano sellaista, mitä ei ole edes ajatellut!”

Wiss otti terävästi kantaa moniin ravintola-alaa puhuttaviin aiheisiin, kuten Suomen lihamarkkina, maatalouspolitiikka ylipäätään, ravintola-alan koulutus ja ravintoloiden hinnoittelu, suomalaisten ruokamieltymykset ja asiakkaiden yleistyvät ruokavaliot. Ja kun Wiss luopui ravintolasta, hän teki sen tyylilleen uskollisen näyttävästi: Vuoden 2014 luetuin juttu Tamperelaisen nettilehdessä oli Wissin läksiäishaastattelu, joka oli täynnä herkullisia kommentteja.

Nykyään Wiss nauttii hyvin ansaituista eläkepäivistä ja vierailee ravintoloissa asiakkaana.